STORITVE

 
Smo restavratorska delavnica z dolgoletnimi izkušnjami pri obnovi starinskega pohištva in opreme iz različnih stilskih obdobij, barok, bidermajer, secesija, art deco...
 
Obnavljamo rezbarije, intarzije in pozlate, izdelujemo replike starin, prenavljamo in po meri izdelujemo vhodna vrata večjih dimenzij (cerkve, meščanske hiše), nudimo pa tudi klasične tapetniške storitve.
 
Posebno pozornost namenjamo ustreznim postopkom in kakovosti restavriranja pohištva, saj se zavedamo občutljivosti poseganja v antikvitete in njihovo pristnost.
 
Za oplemenitenje v glavnem uporabljamo klasične metode, pri svojem delu pa uporabljamo preizkušene materiale najboljše kakovosti.
 
Potrudimo se, da popravilo oziroma obnovo izvedemo v najkrajšem možnem času in kadar je potrebno, nudimo tudi prevoz.


Klasično restavriranje

Dejstvo, da je poseg v antikvitete in ugotavljanje njihove pristnosti zelo občutljiva zadeva, zato način restavriranja poteka navadno po klasični metodi, s preizkušenimi materiali najboljše kakovosti.

Postopek obnove se začne z dokumentiranjem in ugotavljanjem dejanskega stanja, nadaljuje se s čiščenjem in uničevanjem morebitnih zajedalcev, saniranjem poškodb in izdelavo manjkajočih delov (iz starega lesa), največkrat tudi s popravilom in dodelavo furniranih delov. Za lepljenje se uporablja zajčji ali ribji klej, pri končni obdelavi pa se največkrat uporablja postopek klasičnega politiranja (ročno nanašanje več plasti šelakove politure na fino obdelano površino, dokler se ne doseže visoki sijaj). Pri obnovi kmečkega pohištva se uporablja tudi čebelji vosek.

Sodelujemo s priznanim izdelovalcem antičnega okovja, zato nadomestimo tudi manjkajoče dele okovja, glede na stilsko obdobje pohištva. Obnavljamo rezbarije, intarzije in pozlate, nudimo pa tudi klasične tapetniške storitve.

Mizarske storitve

Izdelujemo replike starinskega pohištva (iz starega lesa), delamo pa tudi pohištvo po meri, kjer uporabljamo sodobne postopke in materiale. Prenavljamo in po meri izdelujemo vhodna vrata večjih dimenzij (cerkve in meščanske hiše), starinska stopnišča in podobno. 

Odkup in prodaja antikvitet

Odkupujemo starinsko pohištvo in predmete in svetujemo pri opremljanju stanovanjskih in poslovnih prostorov. 

Redesign

Redizajn je beseda, ki označuje predelavo oz. preoblikovanje starejših predmetov, predvsem pohištva in izdelkov za notranjo opremo. Gre za možnost, da iz starega in nezanimivega kosa ustvarimo novega, bolj atraktivnega, za isti, ali povsem drug namen. Pri tem delu se sprošča veliko ustvarjalne energije, saj preprosti, že odpisani kosi kar kličejo k predelavi. V petindvajsetih letih obstoja naše delavnice smo poleg klasičnega restavriranja redizajnirali preko 100 različnih predmetov, predvsem pohištva.

Ptičje hišice

Kadar je čas, in tega žal nimamo prav veliko, izdelujemo tudi unikatne ptičje gnezdilnice, ki so našle dom že na vseh celinah sveta. Izdelane so iz starega lesa, pobarvane po posebnem postopku in okrašene z unikatnimi, včasih starinskimi in posebej zanje izdelanimi dodatki. Prav vsaka je na svoj način posebna, saj jih delamo z vso ljubeznijo in ustvarjalnostjo.

 

Vintage, moda ali nostalgija?

V bistvu je vintage izraz za modo oblačenja in dizajna opreme ter izdelkov za vsakdanjo rabo iz preteklih obdobij. Iskani so oblačila in predmeti predvsem iz 50 in 60 let prejšnjega stoletja, v zadnjem času pa narašča povpraševanje tudi po določenih kosih iz 70 let. Na trgu vintidž izdelkov prednjačijo oblačila, katerih izbira je daleč največja, v segmentu notranje opreme pa so predvsem manjši kosi pohištva, stoli, mizice, nočne omarice, luči, televizorji in radioaparati. Vse večje je zanimanje za kolesa in mopede, avtomobili pa so poglavje zase, saj posamezni redki modeli dosegajo astronomske cene. Poleg originalov seveda obstaja industrija vintage replik in ponaredkov, ki pa ne dosega cen originalov in jih pravi zbiralci in ljubitelji praviloma ne kupujejo.